WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - informacje dla przedsiębiorców

Żywność - informacje dla przedsiębiorców

Informacje dla importerów żywności

Od dnia 14 grudnia 2019 r. wchodzą w życie nowe przepisy unijne dotyczące importu żywności z państw trzecich. Na tej podstawie obowiązkowo będzie stosowany system TRACES NEW TECHNOLOGY – TRACES-NT

Czytaj więcej...

Gospodarka odpadami w obiektach żywnościowo-żywieniowych

Gospodarka odpadami w obiektach żywnościowo-żywieniowych oraz nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ww. zakresie.

Czytaj więcej...

Zakaz utylizacji odpadów żywnościowych przy pomocy młynków koloidalnych

Obowiązujące przepisy prawa jednoznacznie wskazują na niedopuszczalność utylizacji odpadów żywnościowych przy pomocy młynków koloidalnych i wprowadzaniu ich do urządzeń kanalizacyjnych...

Czytaj więcej...

Substancje dodatkowe w żywności

Substancje dodatkowe budzą wiele obaw wśród konsumentów, którzy chcieliby spożywać produkty bezpieczne, smaczne, jednocześnie o atrakcyjnym wyglądzie i długim okresie przechowywania, ale bez zawartości substancji dodatkowych...

Czytaj więcej...

Obliczanie kaloryczności posiłków w jednostkach systemu oświaty

Jak zweryfikować czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej, a tym samym spełniają wymóg ujęty w treści §2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r...

Czytaj więcej...

Prowadzenie sklepików i stołówek szkolnych - obowiązki

Obowiązki osób odpowiedzialnych za prowadzenie sklepików i stołówek szkolnych w zakresie wprowadzanych do obrotu i wykorzystywanych do produkcji posiłków środków spożywczych

Czytaj więcej...

Działania przy imporcie i eksporcie żywności

Import i eksport żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – jakie działania winien podjąć importer lub eksporter

Czytaj więcej...

Praktyka przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych - Poradnik

Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Czytaj więcej...

Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - informacje dla przedsiębiorców