Żywność - informacje dla przedsiębiorców
Obowiazki przedsiębiorców żywnościowych
- Żywność dla przedsiębiorców
- 04-08-2011
Komisja Europejska |
Dyrekcja Generalna
Zdrowia i Ochrony Konsumentów
|
KLUCZOWE OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORCÓW DZIAŁAJĄCYCH NA RYNKU SPOŻYWCZYM |
Bezpieczeństwo
Przedsiębiorcy nie powinni wprowadzać do obrotu szkodliwej żywności.
Odpowiedzialność
Przedsiębiorcy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo żywności, którą produkują, transportują, przechowują lub sprzedają.
Możliwość śledzenia produktu
Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie powiadomić właściwe włAdze, jeżeli mają powody sądzić, że ich żywność nie jest bezpieczna.
Sytuacje wyjątkowe
Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie wycofać z obrotu żywność, jeżeli mają powody sądzić, że nie jest ona bezpieczna
Zapobieganie
Przedsiębiorcy powinni określać i systematycznie poddawać ocenie punkty krytyczne w swoich procedurach i zadbać o przeprowadzanie kontroli w tych punktach
Współpraca
Przedsiębiorcy powinni współpracować z właściwymi władzami w podejmowaniu działań mających na celu zmniejszenie ryzyka
Niniejsze obowiązki wynikają z prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności.